Vaarinformatie Drachten
Routes
Varen in de omgeving van Drachten
De provincie Friesland staat bekend om haar Friese meren: zo’n 30 meren die over de hele provincie met elkaar in verbinding staan door poelen, sloten en kanalen. Friesland is dan ook een geweldige bestemming voor watersporters: je kunt er – zonder onderbreking – de meest indrukwekkende routes varen. Bovendien zijn er in de dorpen, steden en vrije natuur meer dan genoeg (Marrekrite) aanlegplekken te vinden.
En de Friezen zelf? We zijn trots op onze prachtige provincie, gastvrij en altijd bereid onze bezoekers een handje te helpen en adviezen te geven. Friezen zijn over het algemeen zelf ook fervente watersporters, dus dat schept meteen een band. Je bent van harte welkom!
Drachtstersloep (dagverhuur)
Gaat u een dag varen met onze DrachtsterSloep 750? Dan kunt u de kaart hiernaast gebruiken voor het opdoen van inspiratie voor een vaarroute. Vaar bijvoorbeeld naar Nationaal Park De Alde Feanen, leg aan bij een terras aan het water in een van de vele watersportplaatsen of neem een duik in het frisse water. De kaart met sloepenroutes bevat acht verschillende vaarroutes. Klik op de vaarroute voor meer informatie, de highlights, de plaatsen waar u langsvaart, het aantal kilometers en de geschatte vaartijd.
SloepCabin
De routes voor de SloepCabin worden nog uitgebreid.
⚠ Let op: Doorvaarthoogte, waterstanden.
Doerak
De tekst over de routes volgt. De routes worden op dit moment nog uitgebreid.
⚠ Let op: Doorvaarthoogte en waterdiepten.
Safari Houseboat
De routes voor de Safari Houseboat worden op dit moment nog uitgebreid.
Campi 300 / Campi 340 / Campi 400 / BunBo
Onze routes voor de Bungalowboot en Campi Houseboats worden op dit moment nog verder voorzien van informatie en teksten.
Motorboten
Routes voor de motorjachten volgen.
Varen tussen 1 november en 31 maart
Ook buiten het reguliere vaarseizoen kan met onze comfortabele boten genoten worden van al het moois dat Friesland te bieden heeft. Een groot voordeel van het varen is de rust. Het is gemakkelijk om een plekje te vinden om te overnachten. Ook de Friezen gaan zelf nog steeds varen, dus u bent zeker niet de enige op het water. Bruggen en sluizen worden bediend, waardoor meerdere routes mogelijk zijn.
Bruggen en sluizen
Tussen 1 november en 31 maart worden veel bruggen en sluizen in Friesland op afstand bediend, van maandag t/m zaterdag. Op zondagen en feestdagen vindt meestal geen bediening plaats. Meer informatie over de brug- en sluisbediening is hier te lezen. Op de website van de Provincie Friesland is een actueel overzicht van de openingstijden per brug of sluis te vinden.
Een aantal bruggen en sluizen wordt centraal op afstand bediend. Aanmelden kan via de meldknop. Als u zich binnen het bereik van de camera’s bevindt, wordt de aanwezigheid opgemerkt en wordt de bediening doorgaans in werking gezet. Voor sommige bruggen geldt dat u twee uur van tevoren bediening kunt aanvragen.
Daarnaast zijn er bruggen met een ruime doorvaarthoogte, waar u zonder opening onderdoor kunt varen. Dit geldt bijvoorbeeld bij de bruggen over het Prinses Margrietkanaal.
Jachthavens en voorzieningen
In de winterperiode zijn verschillende jachthavens geopend – waaronder onze eigen havens in Woudsend en Drachten. Via de website van Waterland van Friesland vindt u een handig overzicht van jachthavens die in de winter open zijn inclusief informatie over de beschikbare voorzieningen. Daarnaast kan gratis aangelegd worden bij de Marrekritesteigers en Marboeien.
Routes, jachthavens en bruggen
* De routekaart is ter inspiratie. Gebruik altijd de actuele waterkaarten en wateralmanak voor navigatie. De kaart is onder voorbehoud van wijzigingen.
Voor een goede voorbereiding van uw vaartocht hebben wij belangrijke informatie verwerkt in de overzichtskaart ‘Wintervaren’. Hierop vindt u diverse routes, die ook zonder brugbediening te bevaren zijn vanaf onze jachthavens in Drachten en Woudsend. Op de kaart zijn verschillende soorten brugbediening aangegeven:
- Bruggen die op afroep bediend worden, herkent u aan het oranje logo.
- Bruggen die centraal op afstand worden bediend, zijn gemarkeerd met een groen logo.
Daarnaast toont de kaart een overzicht van geopende jachthavens (blauw anker), aanlegplaatsen zonder voorzieningen (oranje anker) en een overzicht van activiteiten.
Openingstijden bruggen
Openingstijden per provincie
Voor de uitgebreide informatie over bruggen en brugbediening (incl. brugnummer vanaf de waterkaart) kunt u in Wateralmanak 2 kijken. Wilt u meer informatie over de brugbediening in een bepaalde provincie? Raadpleeg dan de onderstaande websites:
- Friesland: www.fryslan.frl
- Groningen: www.provinciegroningen.nl
- Drenthe: www.provincie.drenthe.nl
- Overijssel: www.overijssel.nl
- Flevoland: www.flevoland.nl
Bruggen Friesland
Algemene bedieningstijden (1 april t/m 31 oktober):
Bruggen worden in principe bediend van 09.00 tot 19.00 uur (m.u.v. eventuele pauzes). In de maanden juni, juli en augustus is de bediening verlengd tot 20.00 uur. Raadpleeg voor bediening op feestdagen Wateralmanak 2.
Winterperiode (1 november t/m 31 maart):
Bekijk de informatie varen tussen 1 november en 31 maart.
Turfroute:
– Brugbediening van 15 mei t/m 15 september.
– Dagelijks van 9.30 tot 16.30 uur, zonder middagpauze.
– Geen zondagsbediening, m.u.v. de zondagen in juli en augustus.
Polderhoofdkanaal:
– Dagelijkse brugbediening van 15 mei t/m 15 september.
Afroepregeling steden:
– Leeuwarden: Bel voor bediening op afroep: +31 58 2120968
– Harlingen: Bel de Havendienst: +31 517 412512
Wat is een Marrekrite aanlegplek?
Wat is een Marrekrite aanlegplek?

In Friesland zijn meer dan 3800 gratis aanlegplaatsen te vinden, beheerd door Recreatieschap Marrekrite. Deze plekken variëren van eenvoudige steigers tot stevige betonnen damwanden en liggen vaak op prachtige en rustige locaties in de natuur. Ze zijn herkenbaar aan het blauw-witte bord met een zeilboot. Aanleggen is hier gratis en mag maximaal drie dagen. Lees meer…
Marrekritewimpel
Om dit netwerk in stand te houden, kan een bijdrage worden geleverd door de aankoop van een Marrekritewimpel voor € 20. Deze kan gekocht worden bij het havenkantoor in Drachten en Woudsend*.
Aanleginformatie & MarBoeien
Bekijk de overzichtskaart op de website van Recreatieschap Marrekrite voor alle aanlegplaatsen. Klik op ‘kaart’ linksboven in het menu. Daarnaast kunt u ook aanleggen bij de MarBoeien. Hiervan liggen zo’n 90 verspreid over Friesland, onder andere in Nationaal Park De Alde Feanen. Aanleggen gaat heel eenvoudig: binnen één minuut legt u gemakkelijk aan op het water. Bekijk hier het instructiefilmpje.
* Zolang de voorraad strekt.
Handige apps voor onderweg en routeplanning
Voor het online plannen van een route of het navigeren tijdens de vaartocht op een telefoon of tablet hebben wij een aantal mogelijkheden op een rij gezet.
- Waterkaart.live: Op de website is de waterkaart te vinden met informatie over betonning, bedieningstijden van bruggen en sluizen, jachthavens en meer. De app zelf is te downloaden in de Apple App Store of Google Play Store en is gratis te gebruiken voor de eerste vier dagen, daarna bedragen de kosten € 9,95 per jaar.
- Windfinder: Houd bij het plannen van een route rekening met de windsterkte. Raadpleeg daarom de App Windfinder voor vertrek.
- Marineplan: Voor het plannen van een route kan gebruik gemaakt worden van de website van Marineplan.
Havens en ligplaatsen in Friesland
Friesland heeft een uitgebreid netwerk van jachthavens, van grote, goed uitgeruste jachthavens tot kleine, pittoreske haventjes. In bijna elke stad of dorp is een haven met passantenplaatsen en diverse faciliteiten te vinden. Hier is een complete lijst van alle jachthavens in Friesland te vinden.
In Friesland zijn veel ligplaatsen aan kades in stads- en dorpscentra te vinden. Hier kan aangelegd worden mits er nog plaatsen beschikbaar zijn. Betalen kan via een QR-Code, bij het havenkantoor, een betaalautomaat of bij de havenmeester. Voorbeelden van deze ligplaatsen zijn:
- Centrum Lemmer
- Zuiderkade en Hellinghaven in Grou
- Centrum Sneek, Houkesloot in Sneek
- Stoombootkade in Bolsward
- Trekwei in Workum
- Schans in Stavoren
- Kade in Sloten
Reserveren: Bij de meeste jachthavens in Friesland is het NIET mogelijk om van tevoren te reserveren. Aanmelden als passant kan bij de meldsteiger voordat de havenmeester een ligplaats toewijst. Sommige jachthavens in Friesland bieden de mogelijkheid om van tevoren te reserveren. Dit gaat via de website van de jachthaven of via speciale apps die het reserveren van een passantenligplaats in een jachthaven aanbieden.
Vuilwaterpompen
Hoe vaak het vuilwater op een boot moet worden geleegd is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de grootte van de vuilwatertank, het aantal personen aan boord, hoe vaak het toilet en/of andere voorzieningen gebruikt worden. Bij een vaartocht van een weekend is het vaak niet nodig om de vuilwatertank tussentijds te legen. Controleer de vuilwatertankmeter voor een indicatie van hoe vol de tank is en leeg deze indien nodig.
- Jachthaven De Drait Drachten
- Jachthaven De Drait Woudsend
- Passantenhaven Earnewald
- Passantenhaven Prinsentuin Leeuwarden
- De Hellingshaven Grou
- Pikmeerhaven Grou
- Jachthaven Drijfveer Akkrum
- Jachthaven Sneekerhof Irnsum
- Jachthaven De Schiffart Terherne
- Jachthaven De Domp Sneek (Vuilwaterpomp bij Houkesloot)
- Passantenhaven Heegerwâl Heeg
- Jachthaven It Soal Workum
- Jachthaven De Kuilart Koudum
- Marina Stavoren
- Jachthaven De Lemsterpoort Sloten
- Passantenhaven Langweer
- Passantenhaven Joure
- Jachthaven Lemmer Binnen
- Jachthaven Echtenerbrug
- Marina Makkum
Hoe vaak je het vuilwater op een boot moet legen, hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van je vuilwatertank, het aantal mensen aan boord, en hoe vaak je het toilet of andere watergerelateerde voorzieningen gebruikt. Als je een weekend gaat varen is het vaak niet nodig om je vuilwatertank tussentijds te legen. Controleer de vuilwatertankmeter voor een indicatie hoe vol de vuilwatertank is.
Tanken aan het water
GTL tanken aan het water – jachten/motorboten
Alle jachten en motorboten van De Drait varen op GTL (Gas to Liquid) brandstof. GTL is een synthetische brandstof die wordt gewonnen uit aardgas en milieuvriendelijker is dan gewone diesel omdat het minder schadelijke stoffen uitstoot. Onder andere bij deze plaatsen kun je terecht voor het tanken van GTL aan het water:
- Jachthaven De Drait Drachten
- Jachthaven De Drait Woudsend
- Wester Watersport Eernewoude
- Oliehandel P. Pander Wartena
- Jachthaven Lunegat Kollum
- Jachthaven Noordergat Lauwersmeer
- De Twirre Watersport Langweer
- Recreatiepark Idskenhuizen
- Houkesloot Sneek (Veenema Energy)
- Van Roeden Watersport Heeg
- Jachthaven Lemmer Binnen
- Jachthaven Hindeloopen
- Marina Stavoren Buitenhaven
- Jachthaven It Soal Workum
- Marina Makkum
Tip: De meeste boten hebben een brandstoftank van 500-1000 liter. Hierdoor gaat het brandstofverbruik niet zo snel en dit is ook niet meteen te zien op de brandstofmeter. Niet langer onderweg dan twee weken? Dan is de kans groot dat u onderweg niet hoeft te tanken. Bij terugkomst tanken wij de boot af en de verbruikte brandstof wordt met de waarborg verrekend. Moet u wel onderweg tanken en bent u niet in de buurt van bovenstaande tankstations? Dan kunt u ook in Wateralmanak 2 bij jachthavens in de buurt raadplegen of deze GTL beschikbaar hebben.
Euro 98 tanken aan het water- Houseboats
Onze Campi Houseboat en BunBo’s varen op Euro 98, loodvrije benzine. Dit kan door heel Friesland bij verschillende tankstations en jachthavens getankt worden. De kans is groot dat u ook Euro 98 kan tanken bij de bovengenoemde tankstations. Twijfel of ergens Euro 98 benzine getankt kan worden? Bel dan naar de jachthaven of het tankstation.
BPR - Binnenvaartpolitiereglement
Welke regels gelden er op (de meeste) Nederlandse binnenwateren? Al deze regels zijn te vinden in het Binnenvaartpolitiereglement (BPR). Het BPR geldt voor iedereen en voor elkvaartuig, zowel voor de beroepsvaart als voor de recreatievaart. Klik op de onderstaande button om het BPR te openen.
Zone II wateren
Voor het varen op de Zone II wateren in Nederland, zoals het IJsselmeer, Markermeer en de Waddenzee gelden extra voorwaarden. Wij vragen hiervoor ervaring en/of in het bezit te zijn van een vaarbewijs (1 en 2 of Binnen en See). De schriftelijke toestemming van Yachtcharter De Drait is nodig om op deze wateren te varen. Daarnaast heeft u een Charterpakket en zwemvesten voor iedere opvarende nodig. Het Charterpakket, welke u kunt huren voor € 75, bevat hydrografische kaarten, peilkompas, noodsignaal, getijdenatlas en een verrekijker. Zwemvesten kunnen bijgeboekt worden voor € 5 per stuk (ook voor kinderen) of eigen zwemvesten kunnen worden meegebracht.
In onze algemene voorwaarden is verdere informatie/voorwaarden te lezen over het bevaren van de Zone II wateren (vanaf pagina 7).
Klik op de onderstaande knop om het online formulier met de voorwaarden van de Zone II wateren in te vullen.
Het invullen van dit online formulier is noodzakelijk om toestemming te krijgen voor het bevaren van de Zone II wateren. Toestemming is alleen geldig indien dit per mail is bevestigd.